Pilonul II de pensii

Guvernul nu a diminuat în niciun fel contribuțiile în Pilonul II. Diminuarea sumelor din Pilonul II este rezultatul încasării mai scăzute a contribuțiilor în Pilonul I din două motive: mai mulți operatori economici încă nu au modificat contractele de muncă în REVISAL, iar unele categorii de venituri au fost scutite de plata contribuțiilor sociale.

  • Diminuarea sumelor virate din pilonul I în pilonul II de 5,1% din 3,75% din contribuțiile pentru  pensii este proporțională cu creșterea salariului brut și implicit a valorii contribuțiilor sociale în urma măsurii de transfer de  contribuții de la angajator la salariat.
  • Astfel, în mod normal, dacă toți angajatorii ar fi majorat salariile brute angajaților în mod corespunzător (ceea ce nu ar fi crescut sarcina angajatorului întrucât obligațiile acestuia s-au diminuat), atunci sumele virate din Pilonul I în Pilonul II nu ar fi trebuit să scadă ca valoare, față de anii anterior.
  • Deci motivul principal al diminuării încasărilor în Pilonul II este faptul că până în prezent nu toți angajatorii au operat modificările contractuale în REVISAL, pentru a reflecta transferul contribuțiilor.
  • De asemenea, pentru o persoană care are un salariu obișnuit și are și venituri din activități independente (ex. drepturi de proprietate intelectuală), pentru această din urmă sursă de venit nu mai plătește contribuții sociale.
  • Aceste motive conduc o diminuare a contribuțiilor virate în Pilonul I și implicit o scădere sumelor virate de aici mai departe în Pilonul II.

You may also like

Leave a Comment