Finanţarea lucrărilor la devierea Someşului, în vederea extinderii pistei Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj

Adresată: Doamnei Graţiela Leocadia Gavrilescu, Viceprim-Ministru, Ministrul Mediului

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul Întrebarii: Finanţarea lucrărilor la devierea Someşului, în vederea extinderii pistei Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj

Stimată doamnă ministru,

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj este una dintre principalele căi de legătură cu Europa a Transilvaniei şi instituţia care indirect, prin creşterea constantă a numărului de pasageri, a sprijinit dezvoltarea Clujului în ultimii ani.

Mai mult decât atât, la nivelul anului 2017, Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat un trafic total de 2,69 milioane pasageri, în creştere cu 43% faţă de anul 2016 când s-au înregistrat 1,88 milioane pasageri, prin urmare utilitatea dezvoltării proiectelor acestei instituţii este evident profitabilă.

De asemenea, în 2017 aeroportul a avut mai multe recorduri: peste 290.929 de pasageri înegistraţi într-o lună sau 10.723 de pasageri înregistraţi într-o zi, precum şi pasagerul cu numărul 2 milioane. Ținta managerului Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj este atingerea unui trafic de 7 milioane de pasageri în 2030.

Consiliul Judeţean Cluj a finalizat lucrările de construire a noii piste de decolare-aterizare de 2100 metri în octombrie 2013. Investiţia, care s-a ridicat la peste 166 milioane de lei, fost realizată din fondurile Consiliului Judeţean Cluj de către liderii USL de la acea vreme.

Următoarea ţintă a Aeroportului şi a comunităţii clujene este extinderea pistei la 3500 de metri iar pentru aceasta sunt necesare plăţi pentru despăgubiri la exproprieri şi fonduri în vederea realizării documentaţiei cadastrale pentru terenuri în ceea ce priveşte devierea Someşului.

Zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj declara publică că „zilele trecute am primit o adresă de la Ministerul Mediului prin care ne informează că nu mai pot continua lucrările la devierea Someşului pentru că nu sunt bani în buget şi pentru că au făcut un studiu de fezabilitate care trebuie modificat pentru că e greşit şi că poate anul acesta vor lucra la modificarea studiului de fezabilitate”.

Binenţeles că acuzele Executivului judeţean sunt ipocrite având în vedere că majoritatea PNL din Consiliul Judeţean Cluj nu a alocat nici un leu pentru aeroport în 2018, cel mai probabil din cauza conflictului personal dintre Alin Tişe şi directorul instituţiei.

Însă, având în vedere utilitatea deosebită a Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi sprijinul fără rezerve al parlamentarilor clujeni PSD, deputat Cristina Burciu, deputat Cornel Itu, deputat Horia Nasra şi senator Vasile Ilea de a susţine dezvoltarea proiectelor instituţiei, vă solicit în scris, respectuos, să ne răspundeţi la următoarele întrebări: 

  1. Cum apreciaţi acuzaţiile domnului Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj?
  2. Care este strategia ministerului pe care îl conduceţi în vederea sprijinirii dezvoltării Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, prin alocarea de fonduri necesare devierii Someşului?

Vă mulțumesc,

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD Cluj

You may also like

Leave a Comment