Economia subternă în România

Adresată: Domnului Dănuţ ANDRUŞCĂ, Ministrul Economiei,

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul Întrebarii: Economia subternă în România

Activitatea economică nefiscalizată şi munca la negru sunt o problemă greu de digerat atât în România, cât şi în alte state europene.

Datele prezentate de Institutul Național de Statistică în 2017, arată că suntem pe locul doi în Europa la capitolul economie subterană, date care se suprapun şi celor relevate  de raporturile de specialitate ale Comisiei Europene, doar bulgarii fiind mai predispuşi la evaziune fiscală şi la munca la negru.

Astfel, potrivit Raportului de ţară al Uniunii Europene, dat publicităţii în 2017, munca la negru reprezintă între 15-20% din PIB în România şi dacă luăm ca referinţă procentul minim de 15% din PIB, rezultă că românii acumulează din diverse activităţi nedeclarate aproximativ 27 de miliarde de euro.

Având în vedere efectele negative pe care economia subterană le aduce în timp, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

  • Care sunt măsurile pe care le luaţi pentru ca ponderea economiei subterane să scadă considerabil?
  • Care sunt judeţele în care ponderea economiei subterane este ridicată?

Vă mulțumesc,

Solicit răspuns în scris,

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD Cluj

You may also like

Leave a Comment