Poluarea fonică din Cluj-Napoca şi România

Adresată: Doamnei Graţiela Leocadia GAVRILESCU, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul Întrebarii: Poluarea fonică din Cluj-Napoca şi România

Statisticile europene cât şi naţionale relevă faptul că în România poluarea fonică este cauza multor probleme de sănătate (asociată cu diverse afecțiuni cardiovasculare, printre care bolile de inimă, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, de asemenea mai poate genera emoții negative ca iritabilitatea, stresul și epuizarea) iar numărul românilor expuși la niveluri ridicate de zgomot este în creștere.

Conform mai multor directive comunitare, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să întocmească hărți de zgomot pentru orașele mari, drumuri, căi ferate și aeroporturi și să propună soluţii privind soluționarea problemelor generate de poluarea fonică.

Într-un clasament realizat în 2016 de Eurostat, capitala României ocupa ultimul loc în ceea ce privește satisfacția cetăţenilor față de nivelul de zgomot, aferent anului 2015. 67% dintre respondenți s-au declarat mai degrabă nesatisfăcuți sau total nesatisfăcuți.

În acelaşi studiu, au mai fost incluse două orașe din România: Cluj-Napoca și Piatra Neamț, în cazul municipiului Cluj-Napoca, 52% dintre respondenţi declarându-se nemulțumiți de zgomot.

Având în vedere cele scrise mai sus, vă rog să-mi comunicaţi în scris:

  1. Strategia ministerului pe care-l conduceţi în această speţă (alte explicaţii care completează clasicele harţi de zgomot!)
  2. Care este nivelul de zgomot din Cluj-Napoca şi ce măsuri aţi propus administraţiei locale pentru diminuarea poluării fonice?

Solicit răspuns în scris,

Vă mulțumesc,

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD Cluj

You may also like

Leave a Comment