Concesionarea perimetrelor miniere din Munţii Apuseni

ÎNTREBARE

Adresată: Doamnei Roxana – Cezarina Bănică, Secretar General al Guvernului

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul Întrebarii: Concesionarea perimetrelor miniere din Munţii Apuseni

Patrulaterul Aurifer al Munţilor Apuseni, cu importante zăcăminte de aur, este o zonă delimitată de specialiștii din industria mineritului între oraşele Deva şi Brad din Hunedoara, respectiv Baia de Arieş şi Zlatna din Alba, cu minele din Roşia Montană – Bucium, Baia de Arieş, Almaş – Stănija şi Brad – Săcărâmb.

Dacă de-a lungul timpului mineritul a oferit o sursă importantă de salarizare pentru locuitorii Țării Moților, după închiderea `minelor de stat`, din zonă, în ultimii zece ani, proiectele de minerit de suprafață au atras atenția societății civile deoarece exploatările de suprafață pot provoca defrișări și pot elibera minereuri toxice și metale grele în sol și apă. Efectele mineritului de suprafață durează ani de zile după ce minereul a fost exploatat.

În ultimii ani, mai multe asociații din țară și-au exprimat îngrijorarea față de extinderea perimetrelor de explorare pentru activități de minerit de suprafață, fără consultare publică și fără o informare corectă a cetățenilor, în condițiile în care este importantă și o discuție serioasă despre oportunitatea sau dezavantajul dezvoltării monoindustriale a unei regiuni din România.

În acest context, în care publicul a fost privat de informații corecte și din surse independente privind impactul proiectelor de minerit de suprafață, vă solicit să-mi comunicați următoarele:

  1. Câte licențe de exploatare minieră în zona Munţilor Apuseni au fost acordate de statul român în ultimii zece ani (număr, mărime, locație)?
  2. Câte licitații pentru activitățile de explorare și exploatare pentru minerale solide din Munții Apuseni au fost organizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale în ultimii zece ani?
  3. Câte dezbateri publice a organizat Agenția Națională pentru Resurse Minerale, instituție guvernamentală responsabilă cu acordarea licențelor de exploatare minieră din România și aflată sub coordonarea primului ministru și sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, în localitățile vizate de exploatările miniere de suprafață?

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD Cluj

You may also like

Leave a Comment