CENTENAR cu intrări din epoca de aur în Cluj-Napoca

În 2018 România împlinește o sută de ani de stat național, suveran şi independent, unitar şi indivizibil iar administrația din Cluj-Napoca trebuie să fie pregătită pentru acest eveniment.

În acest context, una dintre cărțile de vizită ale municipiului, intrările în Cluj-Napoca, obeliscuri aflate în stare deplorabilă, amintesc mai degrabă totemurile de la intrările din orașele epocii de aur, anii ’60 – ’70, decât de prezent.

„I-am solicitat primarului Emil Boc încă de acum trei ani, să urgenteze amenjarea\modernizarea intrărilor în Cluj-Napoca, dinspre localitățile Feleacu, Florești, Baciu și Apahida. Dumnealui a promis că în urma unui concurs organizat în parteneriat cu Asociația Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană va moderniza intrările, ba chiar a alocat o sumă pentru premierea celor mai bune idei.  Au trecut trei ani și nu s-a întâmplat nimic iar peste șase luni vom sărbători centenarul cu intrări din epoca de aur” a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Social-democratul mai consideră că orice scuze ale primarului Emil Boc sunt inutile în acest moment: „Ce nu a fost capabil să realizeze în ultimii zece ani, au reușit alți primari în doi-trei ani!”

  • Primăria Alba Iulia a finalizat încă din 2012 monumente de semnalizare noi, acestea conținând reprezentarea grafică a stemei oraşului Alba Iulia, precum şi numele localităţii.
  • Sibiu, fosta capitală culturală europeană are intrări în oraș civilizate, care conțin ca elemente simboluri medievale şi ale capitalei culturale.
  • În municipiul Reșița, autoritățile locale au reabilitat vechile simboluri de la intrările în oraș care amintesc de tradiția siderurgică a comunității: machetă din fier – o miniatură a Combinatului Siderurgic, roată zimţată (metalurgie), furnale, locomotive cu abur și panoul ce marchează un Muzeu al Locomotivelor cu Abur din Reșița.
  • În Ploiești, din 2009, la intrările în oraş au apărut plăcuţe cu „Bine aţi venit în oraşul lui Caragiale!“.
  • În Târgu Jiu intrările sunt marcate prin panouri cu chipul maestrului Brâncuși„Orașul lui Brâncuși”. De asemenea există și un panou electronic (temperatură și dată) amplasat la intrarea de pe Calea Severinului.
  • Vase militare ieşite din uzul Poliţiei de Frontieră au fost ancorate la fiecare cale de acces în municipiul Constanța.
  • Pentru a le reaminti turiștilor care tranzitează municipiul Slobozia, de principala mândrie a zonei, agricultura, aceasta fiind etichetată drept „Grânarul României” consilierii locali au decis montarea a două locomobile, donate de Muzeul Naţional al Agriculturii.

Având în vedere cele expuse mai sus și prezentele exemple, deputatul Horia Nasra propune: „Ca să nu mai așteptăm încă cinci ani să avem intrări civilizate în Cluj-Napoca și pentru a intra onorabil în centenar îi solicit primarului Emil Boc să ia în considerare următoarea propunere: Plăcuțe care să conțină stema orașului, steagul României și a Uniunii Europene și inscripția `Bine aţi venit în municipiul universitar Cluj-Napoca!`. Universitățile  sunt motorul educațional și economic al Clujului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *