Apel pentru o politică justă și antirasistă de locuire

 

ÎNTREBARE

Adresată: Doamnei Sevil Shhaideh, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul întrebării: Apel pentru o politică justă și antirasistă de locuire  

Cu ocazia zilei de 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor, mai multe ONGuri s-au solidarizat cu cetățenii romi în dorința lor de „recunoaștere culturală, dreptate socială, capacitare economică și participare politică” adresând o scrisoare – apel pentru o politică justă și antirasistă de locuire, miniștrilor Sevil Shhaideh, Lia Olguta Vasilescu, primarilor Gabriela Firea, Emil Boc, Nicolae Robu, Nicolae Barbu, Silviu-Calin Negraru și prefectului Gheorghe Vușcan, cât și partidelor politice parlamentare.

Activiștii pentru drepturi civile consideră că este necesară „o politică antirasistă și justă a locuirii susținută de o reformă legislativă și de o reformă instituțională care să coreleze legislația locuirii cu cea socială și a non-discriminării, cu legislația administrației publice, dar și cea a construcțiilor și urbanismului”.

În contextul în care, Guvernul Grindeanu încă de la începutul mandatului a ales să sprijine toate categoriile sociale, vă supun atenției următoarea întrebare, solicitând răspuns în scris:

 1. Care este viziunea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene cu privire la o politică justă și antirasistă de locuire (în contextul Strategiei Nationale a Locuirii și legii Locuirii) și ce măsuri va lua în considerare pentru rezolvarea problemelor de locuire?

Atașat aveți și textul scrisorii Apel pentru o politică justă și antirasistă de locuire  

În atenția

Doamnei Sevil SHHAIDEH

Viceprim-Ministru,

Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

Doamnei Lia-Olguța Vasilescu

Ministerul Muncii și Justiției Sociale

Doamnei Primar general Gabriela Firea

Primăria Municipiului București

Domnului Primar Emil Boc

Primăria Municipiului Cluj-Napoca

Domnului Prefect Gheorghe Ioan Vușcan

Prefectura Județului Cluj

Domnului Primar Barbu Nicolae

Primăria Giurgiu

Domnului Primar Negraru Silviu-Călin

Primăria Mizil

Domnului primar Pravăț Ion

Primăria Valea Seacă

Domnului primar Nicolae Robu

Primăria Municipiului Timișoara

APEL PENTRU O POLITICĂ JUSTĂ ȘI ANTIRASISTĂ DE LOCUIRE

Cu ocazia zilei de 8 Aprilie – Ziua Internațională a Romilor, noi, organizaţiile și persoanele semnatare, ne solidarizăm cu cetățenii şi cetăţenele de etnie romă în lupta lor pentru recunoaștere culturală, dreptate socială, capacitare economică și participare politică.

Noi atragem atenția asupra nevoii de a aborda şi rezolva problemele de locuire cu care se confruntă persoanele de etnie romă aparținând clasei lucrătoare aflate în sărăcie sau chiar sub pragul de subzistență. În această categorie se află romii salariați care au venituri sub pragul de sărăcie, dar și cei care muncesc în economia informală ori cei care lucrează pentru venitul minim garantat, precum și persoanele care prestează munci în gospodărie fără a fi plătite, sau orice alte forme de munci prin care își asigură traiul de pe o zi pe alta. Fără a neglija dificultățile locative cu care se confruntă mulți alți cetățeni ai României, aici vă atragem, deci, atenția asupra celor care, datorită poziției lor în domeniul muncii, nu au venituri prin care își pot îmbunătăți condițiile de locuire sau prin care și-ar  putea asigura locuințe adecvate de pe piața privată. Problemele de locuire asupra cărora atragem atenția includ:

 • Locuirea în sărăcie caracterizată de proasta calitate a locuinței și de supra-aglomerare.
 • Locuirea informală și nesigură care se manifestată în lipsa de acte de proprietate asupra terenului și/sau clădirii, sau în lipsa de acte legale de închiriere a spațiului locativ.
 • Expunerea accentuată la riscul de evacuare forțată (evacuare dintr-un anumit spațiu de locuire fără acces la o locuință alternativă adecvată; evacuare care transformă oamenii evacuaţi în persoane fără adăpost).
 • Accesul scăzut la locuințe sociale din fondul locativ public din cauza stocului redus de locuințe publice și criteriilor de atribuire de locuințe sociale care nu facilitează accesul persoanelor marginalizate la aceste locuințe.
 • Locuirea în proximitatea unui mediu toxic (stație de epurare a apei, rampă de deșeuri, etc.).
 • Locuirea într-o zonă ghetoizată care se formează ca un spațiu caracterizat de prezența simultană a următoarelor caracteristici: separarea spațială de restul localității și lipsa accesului la transport public; subdezvoltarea infrastructurii locative și lipsa accesului la servicii publice; marea majoritate a populației care locuiește în zonă este de etnie romă și se confruntă cu sărăcia măsurabilă în venituri, dar și cu excluziunea socială în ce privește accesul la participare în procesele decizionale locale.

Considerăm că soluționarea problemelor de mai sus necesită o politică antirasistă și justă a locuirii susținută de o reformă legislativă și de o reformă instituțională care să coreleze legislația locuirii cu cea socială și a non-discriminării, cu legislația administrației publice, dar și cea a construcțiilor și urbanismului. 

►Pentru ca statul să își respecte obligațiile constituționale față de toți cetățenii şi cetăţenele în ceea ce privește asigurarea unui trai demn,  

►Deoarece condițiile locative sunt condiții materiale ce definesc posibilitățile de afirmare ale indivizilor în toate domeniile vieții,

►În vederea asumării unei politici sociale care respectă principiul primordialității locuirii și asigură măsuri de protecție socială și în domeniul locativ,

►Pentru a răspunde dezideratului unei politici intersecționale care răspunde nevoilor locativ-sociale ale persoanelor marginalizate și/sau ale celor care trăiesc în sărăcie extremă,

Organizațiile semnatare solicită Guvernului României și Ministerelor relevante, acțiuni imediate și concrete în vederea adoptării unei Strategii Naționale a Locuirii adecvate și în vederea  modificării Legii Locuinței și a Normelor metodologice de aplicare a acesteia.

Totodată, pe plan local solicităm măsuri prin care administrațiile publice vor crește fondul de locuințe sociale și vor modifica criteriile de alocare a acestora cu scopul de a soluționa problemele de locuire amintite cu care se confruntă persoanele aflate în situațiile descrise mai sus, printre ele persoane de etnie romă.

În speranța că veți răspunde pozitiv solicitărilor noastre vă rugăm să ne informați cu privire la planurile Dumneavoastră legate de problematică la adresele de email sau cele poștale de mai jos.

Pentru a atrage atenția asupra acestor probleme, organizațiile inițiatoare vor derula evenimente publice în mai multe localități de Ziua Internațională a Romilor (Cluj, București, Giurgiu, Mizil,  Timișoara și Valea Seacă), ocazie cu care îi chemăm la solidaritate și acțiune comună pe toți cei interesați de acest demers.  

Organizații inițiatoare:

 1. Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) – prin Carmen Gheorghe, președinte; Email: gheorghe@e-romnja.ro, Adresa poștală: Str. Avrig, nr.63, Bl. E2, Sc. 5, Ap. 144, 021578, Bucureşti
 2. Căși Sociale ACUM!, Fundația Desire – prin Mihaela Berki, Simona Ciotlăuș, Ioan Doghi, Leontina Lingurar, Noémi Magyari, Alexandru Mureșan, Enikő Vincze, George Zamfir; Email: desire_cluj@yahoo.com, Adresa poștală: str. Vântului nr. 35, 400221 Cluj-Napoca
 3. Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, București – prin Veda Popovici și Nicoleta Vișan; Email: popovici@gmail.com

Organizații/ persoane fizice susținătoare ale demersului:   

 1. Grupul de inițiativă Giurgiu
 2. Grupul de inițiativă al femeilor rome din cartier Mizil
 3. Grupurile de inițiativă ale femeilor rome din Pălămida și Cucova (comuna Valea Seacă)
 4. Asociația Femeilor Rome „Pentru Copiii Noștri”, Timișoara
 5. CPE: Centrul Parteneriat pentru Egalitate, București – prin Irina Sorescu
 6. Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, București
 7. Asociația FRONT, București
 8. Asociația Nevo Parudimos, Reșița – prin Jurj Florica
 9. ActiveWatch, București
 10. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, București
 11. Asociația pentru Parteneriat Comunitar, Brașov – prin Mihaela Cârstea
 12. MozaiQ, București
 13. Federația Democrată a Romilor, București
 14. Asociația Transcena
 15. Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Cluj – prin Andra Camelia Cordoș
 16. Centrul FILIA, București
 17. Asociația Actorilor Romi, București – prin Mihaela Drăgan, Mihai Lukács
 18. Asociația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale – Dulcis, Arad – prin Carmen Gendelon
 19. Daniel Caraivan, Asociaţia DANROM, Brăila
 20. Florin Moisă , Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Cluj
 21. Marian Mandache, Romani Criss, București
 22. Iuonaș Norbert, Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR)
 23. Laura Albu, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
 24. Delia Grigore, Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, București
 25. Asociația Centrul pentru Inovare Publică, București
 26. Fundația PACT
 27. Bogdan Suditu, Universitatea din București
 28. Mihai Mereuță – președinte Liga Habitat, București
 29. Asociația Umanitară Împreună Pentru Ei, Baia Mare – prin Gabriela Pop, președinte
 30. Asociația Centrul pentru Inovare Publică, București
 31. Fundația Ruhama, Oradea – prin Mihai Daragiu
 32. Florin Tala – mediator școlar, Cluj-Napoca
 33. Asociația Chiriașilor Cluj – prin Vlad Mureșan și Corina Rusu
 34. Dana Domșodi, Scuola sant’Anna Pisa
 35. ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, Cluj – prin Alexandra Columban
 36. Asociația Reciproca, Cluj – prin Lorand Claudiu Maxim și Leta Popescu
 37. Alexandra Voivozeanu, Universitatea din București
 38. ATU – Asociația pentru Tranziție Urbană, București
 39. Asociația Arhipera, București – prin Lorin Niculae
 40. Centrul de Resurse pentru Comunitate, Cluj – prin Laura Alicu
 41. Institutul Media pentru Diversitate, București – prin Vasile Ionescu
 42. Hollaback Romania
 43. Asociația Legio Lex Populi, Georgeta Olimpia Stanciu
 44. Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst – prin Laura Greta Marin
 45. Societatea Academică din România – prin Simona Ernu
 46. Policy Center for Roma and Minorities – prin Raluca Negulescu
 47. Critic Atac
 48. Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Cluj – prin Claudia Zsiga și Alexandru Greta
 49. Grupul Dreptul la Oraș, Timișoara
 50. Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Timișoara – prin Mihaela Vețan
 51. Gazeta de Artă Politică
 52. Asociația Quantic
 53. Mahala – Comunitatea Muncitorilor Militanţi
 54. Miliţia Spirituală
 55. Asociația Front (Feminism România)
 56. Centrul de Teatru Educațional Replika
 57. Carusel

Cu deosebită considerație,

11 aprilie 2017

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD

You may also like

Leave a Comment