Situaţia bisericilor de lemn din România

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul întrebării: Situaţia bisericilor de lemn din România

Stimate domnule ministru,

Bisericile vechi de lemn reprezintă una dintre cele mai importante valori cultural-spirituale ale românilor, cât şi de interes internaţional, prin includerea unora în patrimoniul UNESCO.

Multe dintre aceste biserici de lemn necesită reparaţii de urgenţă, riscând să ajungă ruine, unele fiind aproape distruse, altele necesitând reabilitări substanţiale, câteva insuficient cunoscute, însă toate având o istorie în spate.

În judeţul Cluj, situaţia acestor monumente istorice este una dramatică,  dintre cele peste 150 de biserici existente la începutul secolului trecut, numărul acestora înjumătăţindu-se, fiind lăsate în ruină şi neincluse în patrimoniul UNESCO.

Bisericile de lemn Transilvania, Oltenia sau Moldova au fost în mai multe rânduri, incluse pe lista lăcaşurilor culturale din Europa care sunt în pericol, în 2017, în această situaţie încă regăsindu-se numeroase biserici:  în judeţul Sibiu, toate cele 18 lăcaşuri de cult declarate monument istoric, majoritatea clasate în categoria A, sunt aproape distruse.

Nici situaţia unor biserici istorice din Munţii Apuseni şi Oltenia nu este diferită, chiar dacă în ultimii ani, unele dintre aceastea, au beneficiat de finanţare din partea unor asociații europene din domeniul patrimoniului cultural, în cadrul unui plan european de restaurare și salvare a bisericilor.

Având în vedere că posibila dispariţie a acestor biserici de lemn este echivalentă cu pierderea identităţii şi a istoriei comunităţilor care le-au construit, trebuie să acordăm atenţie acestei probleme.

În acest context, vă solicit un răspuns în scris la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri a luat ministerul, în ultimul an, cu privire la includerea acestor biserici, într-un circuit imediat de restaurare?
  2. Care este situaţia bisericilor de lemn vechi din judeţul Cluj?

Cu deosebită considerație,

20 februarie 2017

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD

You may also like

Leave a Comment