Scrisoare deschisă către domnul primar Emil Boc – Buget Participativ (propunere)

Scrisoare deschisă către domnul primar Emil Boc

Stimate domnule primar,

Vă propunem realizarea unui proiect-pilot de buget participativ care să stea la baza unei propuneri legislative la nivel național.

În urma consultărilor legate de bugetul național din 2017, Ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, a decis alocarea de resurse (aprox. 100.000 de lei) pentru implementarea unui proces de bugetare participativă (BP) pe parcursul anului 2017, urmând ca o primărie să își asume alocări bugetare în 2018, de cel puțin 10% din bugetul de investiții și reparații, rezultate în urma co-deciziilor cetățenești.

Amintim că bugete participative la nivel local s-au adoptat în peste 1.500 de localități din lume. La rândul său, Clujul a adoptat o formă ușoară a BP, cu proiecte mici, până în 1.000 de euro, dar designul propus este gândit la altă anvergură, cu accent pe infrastructură, nu pe evenimente.

BP are scopul de crește participarea publicului la luarea deciziilor și a spori încrederea în autorități prin delegarea parțială a unor decizii bugetare către cetățeni.

Propunerea noastră este ca bugetul participativ al anului 2017 să se desfășoare sub forma unui program multi-anual denumit Cluj, Capitală Verde a Europei, propus deja de mediul asociativ local.

Subliniem că municipiul Cluj-Napoca nu este la un nivel nici măcar apropiat pentru a câștiga titlul în anii imediat următori. Cu toate acestea, Comisia Europeană poate premia și eforturi substanțiale și politici publice vizionare, care să conducă la o calitate cât mai ridicată a vieții pentru locuitorii Clujului, concept-umbrelă și pentru strategia de dezvoltare a orașului (2014-2020).

Inițiativa Cluj, Capitală Verde se dezvoltă pe trei paliere. În primul rând, ne cerem dreptul la oraș prin reaproprierea spațiului public, în special a celui verde: pietonalizarea culoarului Someșului, spații publice în cartiere, realizarea unor parcuri de proporții în estul, centrul și vestul orașului etc. O a doua axă constă într-o mobilitate mai sustenabilă în oraș prin încurajarea transportului public în defavoarea traficului auto privat și crearea unor coridoare cicliste și pietonale. Un al treilea palier este colectarea selectivă la sursă, creșterea cotei de reciclare la un nivel civilizat, similar mediei UE, cuplate cu măsuri care asigură justiția socială pentru oamenii mutați la Pata Rât, într-o zonă poluată, mulți dintre ei lucând în condiții toxice în sistemul de salubrizare al Clujului.

Inițiativa propusă, după cum observați, este transpartinică, dar mai ales are un caracter civic, în sensul consolidării democrației participative. De aceea, o participare, care nu include mii de oameni la deliberări și evenimente publice și zeci de mii de clujeni prin instrumente digitale, o considerăm din start drept un eșec.
Suntem orașul cu cea mai importantă implicare cetățenească din țară, cu expertiză universitară și echilibru politic între forțele partinice, de aceea este firesc să ne orientăm în primul rând spre Cluj pentru implementarea bugetului participativ Cluj, Capitală Verde.

În cazul acceptării sau declinării ofertei noastre, vă rugăm să ne comunicați în termen de o săptămână, în ideea de a avansa propunerile la Ministerul Consultării Publice.

Cu respect,
Adrian Dohotaru, deputat USR
Horia Nasra, deputat PSD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *