Scăderea numărului de studenți în România

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei Naţionale

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul întrebării: Scăderea numărului de studenți în România

În ultimii ani, mai multe rapoarte ale Ministerului Educaţiei Naționale au semnalat o situaţie dezastruoasă în privinţa învăţământului universitar: scăderea dramatică a numărului de studenţi decimează facultăţile.

Cauzele acestui fenomen sunt multiple, de la necorelarea specializărilor universitare cu piaţa muncii, scăderea demografică a populației, exodul în Occident dar şi introducerea camerelor de luat vederi în sălile de examen la Bacalaureat.

Relevantă pentru această situație sunt cifrele dintr-un raport al Ministerului Educaţiei Naționale care arată că numai între 2014 şi 2015, numărul tinerilor care învaţă pentru o diplomă de licenţă, una de master sau un doctorat a scăzut cu peste 37.000 iar numărul de studenţi ce-i revine unui cadru didactic a scăzut de la 24,9, câţi erau în 2009/2010, la 14,8, câţi au fost în anul universitar 2014/2015.

De asemenea, o radiografie a sistemului universitar realizată de Curtea de Conturi în 2016 prezintă situaţia dezastruoasă: numărul studenților a scăzut din 1990 cu aproximativ 30%.

Având în vedere cifrele deloc optimiste preconizate și de faptul că în ultimii ani se observă o creştere a şomajului şi a inactivităţii populaţiei cu studii superioare, mai ales în rândul tinerilor sau de fenomenul de încadrare în piața muncii a absolvenţilor de învăţământ superior în domenii conexe sau diferite faţă de specializările dobândite în facultate, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să ofere o soluție pentru scăderea dramatică a numărului de studenți din România.

Trebuie precizat faptul că Guvernul Cioloș și-a asumat „educația” ca prioritate națională însă nu a realizat nimic în această direcție, fapt relevat și de asociațiile studențești, dezamăgite deoarece „Guvernul Cioloș nu a adoptat nicio măsură care să faciliteze incluziunea socială a studenților și că nu a dat curs niciuneia dintre propunerile făcute în acest sens.

Astfel, încă din luna iulie 2016, ANOSR a propus Cancelariei Primului-Ministru și Ministerului Educației Naționale 5 măsuri prin care să faciliteze accesul tinerilor proveniți din categorii defavorizate în ciclurile de învățământul superior: „locuri bugetate alocate pe criterii sociale, burse sociale consistente, coroborate cu servicii de cazare și masă gratuite (în căminele studențești, respectiv cantinele universitare), programe de consiliere și orientare în carieră gratuite (inclusiv școli de vară în universități pentru elevi), burse speciale pentru studenții proveniți din mediul rural care își doresc să se întoarcă în același mediu pentru a profesa sau fonduri mai mari pentru a sprijini achiziționarea de laptopuri și calculatoare de către student”.

În contextul în care, Guvernul Grindeanu încă de la începutul mandatului a ales să sprijine studenții, prin acordarea de transport gratuit pe calea ferată, vă supun atenției următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile propuse de Ministerul Educației Naționale pentru a diminua/stopa scăderea numărului de studenți în România?
  2. Vor fi luate în considerare măsurile propuse de ANOSR  prin care se facilitează accesul tinerilor proveniți din categorii defavorizate în ciclurile de învățământul superior?

Cu deosebită considerație,

20 februarie 2017

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD

sursă foto: scadmissions.com

You may also like

Leave a Comment