În mine în șoaptă să pătrunzi

1376432_843582835672969_2521739500495640942_nDJ Hefe, de mai bine de zece ani este unul dintre cei mai solicitați artiști din underground-ul românesc.

Fie că ne amintim de emisiunile săptămânale de la MTV „Unplugged” și „Alternative Nation” ambele dumincă seara iar la radio Guerrilla în fiecare luni seara emisiunea Domestika, DJ Hefe a rămas unul dintre greii underground-ului însă mai renumit este pentru apartenența sa în trupa COMA unde e stăpân la scratches/samples/keys… Cine nu-și amintește de „În mine în șoaptă să pătrunzi”, „Stai” sau „Cântă-mi povestea”?

Răzvan Rădulescu, pe numele său real a avut amabilitatea să-mi răspundă la câteva întrebări despre muzică bună, underground, „piața de festivaluri” din Ardeal.

Horia: Inspiri aerul rarefiat din underground. Consideri că muzica underground românească a devenit mai ascultată ca la începuturi ?

DJ Hefe: Nu știu ce să zic. Pentru mine asta cu underground sau ne-underground nu mai știu unde să pun bariera. Am văzut trupe considerate underground care strâng mai multă lume în sală decât o trupă care este considerată comercială. Dacă vinzi discuri înseamnă că ești bun nu neapărat comercial. Făcând așa o paralelă mă gândesc că ultimile albume System of a Down au intrat pe locul 1 în Billboard atunci când au apărut și nu cred că putem vorbi de ceva comercial acolo. Deci și la noi în muzică este la fel muzica care e bună, frumoasă și făcuta din suflet poate ajunge la public de multe ori și nesusținuta de radio sau tv, ceea ce e bun își face loc cumva și un drum …depinde acum unde vrei să ajungi 🙂

Horia: Scena underground este într-o continuă updatare… Unde se află azi underground-ul românesc?

DJ Hefe: Cred că se află unde trebuie. Sunt și eu minunat de câte trupe noi apar și sunt și mai minunat de cât de bine cântă unele dintre ele. Lumea a început să caute, să asculte muzica să aprecieze și ce avem noi în propria ogradă să susțină, să vină la concerte, să cumpere tricouri CD-uri și restu. Sunt multe trupe frumoase și sper din tot sufletul să nu se lase de treabă la prima decepție și să realizeze totuși în ce țară se află..oricum foarte frumos ce se întamplă și există cu siguranță un viitor.

Horia: Te-a impresionat o trupă nouă în această perioadă? Dacă da, care și de ce?

DJ Hefe: Personal îmi plac I’m the trip, Anemic disco, Diamonds Are Forever, Lights out!, Roadkillsoda, Flesh Rodeo si The boy who cried wolf, La toate aceste trupe am văzut ceea ce trebuie să aibă fiecare dintre trupele care se urcă pe o scenă. Plăcere de a cânta, entuziasm, pasiune și multă dragsote pentru ceea ce fac.

Horia: Moare rock-ul în favoarea muzicii electronice? Electric Castle a ocupat „piața de festival” din Ardeal și a ucis practic Peninsula…

DJ Hefe: Nu cred că putem pune problema așa, cu cine moare sau nu moare. Foarte bine că se întamplă Electric Castle si cei care merg acolo cu siguranță sunt bucuroși de ceea ce văd și aud. Pentru rock a apărut la Râșnov de vreo 2 ani și Rockstadt Extreme Fest care are o grămada de trupe frumoase pentru iubitorii de metal, dar ca în orice țară din lume muzica electronică are mult mai mulți fani decât muzica rock și nu cred că e vorba doar de România aici. Se dansează mult mai mult acolo decât la rock  și cu siguranță sunt mai multe fete în public, ceea ce face să vină mai multă lume…haha…

Horia: Ce sfaturi le-ai da unor tineri care vor să-și facă o formație în condițiile actuale?

DJ Hefe: Să asculte doar de propriile lor instincte, să nu-și fixeze țeluri, să nu asculte în stânga și în dreapta despre ceea ce e bine sau nu e bine de la diverși „cunoscători”, să facă exact ceea ce simt și când se dau jos de pe scena să fie mândrii de ceea ce să întâmplat acolo, că restul vine de la sine.

„don t belive the hype!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *